Stöd till närstående

Även du som är närstående till någon med alkoholproblem kan få stöd av oss. Med rådgivaren diskuterar du vilket stöd du kan behöva, hur du på bästa sätt kan hjälpa den som dricker och vad Alkohollinjen kan erbjuda.

När du ringer som anhörig till någon som har alkoholproblem, har du möjlighet att prata med oss om din egen situation och vad du behöver för att må bra. Vi utgår ifrån din situation och vilka strategier du kan använda för att ta hand om dig själv.

Vi kan också prata om hur du kan hjälpa personen som dricker att förändra sina alkoholvanor och vart du kan hänvisa personen.

Är du närstående till någon som dricker för mycket och vill ta del av stöd i grupp?

Då kan du delta i en ny studie om anhörigstöd vid Alkohol och hälsa Riddargatan 1. Både du och personen som du är närstående till behöver vara över 18 år. Det spelar ingen roll var i landet ni bor. 

Som deltagare får du ta del av ett CRAFT-baserat* anhörigstöd i grupp via nätet. Programmet pågår i nio veckor och omfattar sex gruppträffar samt några självskattningsformulär.

Vill du ta del av stödet? Maila en intresseanmälan med ämnesraden ”CRAFT i grupp” och ange ditt namn samt ett telefonnummer där du kan nås dagtid. Vi ringer upp dig inom fem arbetsdagar för att berätta mer om vad stödet innebär och ge dig möjlighet att ställa frågor.

*CRAFT står för ”Community Reinforcement Approach and Family Training”. Det är ett KBT-baserat program som utvecklats för att hjälpa närstående att må bättre samt kunna stödja en person med beroendeproblem att söka hjälp. 

Webbsändning - Tema anhöriga

Med anledning av coronapandemin arrangerade Alkohollinjen, Alkoholhjälpen, Droghjälpen och CAN en livesändning för anhöriga till personer med alkohol- och drogproblem i april 2020.

Tillsammans med representanter från andra stödorganisationer (BRIS, FMN och socialtjänsten) pratade vi om anhörigas situation, vad som kan vara bra att tänka på och vilken hjälp som finns att få under omständigheterna. 

Se webbsändningen på Facebook via länken nedan. Du behöver inte ha något användarkonto för att se sändningen.

Anhörigsamtal till Alkohollinjen

Alkohollinjen ger även stöd till anhöriga.