Sprututbytesmottagningar

Vi erbjuder sprututbyte vid våra mottagningar på Kungsholmen, Södermalm samt via Capio:s mobila vårdbuss. Hit är du som är 18 år eller äldre, och injicerar droger intravenöst, välkommen.

Det här erbjuder vi dig

  • Byte av sprutor/kanyler (nålar)
  • Tillgång till tillbehör såsom alkoswab, brännkoppar och filter
  • Provtagning samt vaccination för hepatit A och B
  • Behandling mot hepatit C och HIV
  • Rådgivning och stödjande samtal till drogfrihet
  • Stöd i kontakt med beroendevård, socialtjänst, infektionsklinik m.m
  • Naloxonutdelning (ett läkemedel mot överdos)

Du har möjlighet att få träffa läkare måndagar och tisdagar på Södermalmsmottagningen samt onsdagar och fredagar på St Göransmottagningen. Barnmorska finns på St Göransmottagningen på tisdagseftermiddagar och på Södermalmsmottagningen på onsdagseftermiddagar. På onsdagar har vi bara har öppet för kvinnor på Södermalmsmottagningen. Vi kan också hjälpa till i kontakten med beroendevård, socialtjänst, infektionsklinik med mera.

Inför besöket

Du behöver inte boka tid för att besöka oss. Vi har drop-in dagligen under mottagningens öppettider. På förmiddagarna är det vanligtvis färre besök så kom gärna förbi då.

Du som vill byta verktyg hos oss måste regelbundet testa dig för hepatit (gulsot) och HIV. Du behöver även ta med dig dina använda verktyg till mottagningen. 

Under besöket

Första gången du besöker oss får du lämna blodprov för hepatit A, B och C samt HIV. Du behöver även svara på några frågor om din situation och ditt beroende. Om det behövs erbjuds du vaccin för hepatit A och B. 

Ditt inskrivningsbesök tar ungefär 15-20 minuter. När du blivit inskriven är du välkommen att besöka oss så ofta du behöver.

Efter besöket

Vi är måna om vår verksamhet och ber därför dig som besökare att inte injicera eller skräpa ner i närområdet efter besöket.

Det tar 1-1,5 vecka innan provsvar kommer. På grund av sekretessen lämnar vi inte ut några provsvar över telefon, utan vi vill att du kommer tillbaka så vi kan ge dem till dig personligen.

Trygg och säker vård

På mottagningen råder sekretess. Det innebär att inga andra vårdgivare kan se i din journal att du besökt Sprututbytet.

Kontakt och öppettider