Spelberoende

Du som har problem med spel om pengar kan få hjälp hos oss. På våra öppenvårdsmottagningar erbjuder vi behandling individuellt och i grupp. Vi erbjuder även behandling via nätet.

Har du problem med spel eller svårt att kontrollera ditt spelande om pengar så kan du ha utvecklat spelberoende. Om spelandet påverkar hela ditt liv, eller exempelvis relationer, ekonomi, studier eller arbete, då kan du behöva hjälp för att bryta beteendet. 

Den behandling vi kan erbjuda idag är behandling för problem med spel om pengar, även kallat hasardspel. Du söker hjälp hos någon av våra öppenvårdsmottagningar och betalar vanlig patientavgift upp till högkostnadsbeloppet. Behandlingen baseras på kognitiv beteendeterapi (KBT) och sker individuellt och i grupp. Vi erbjuder även behandling via nätet.

Symtom på spelberoende 

Om du har ett spelbeteende som stämmer överens med minst tre av punkterna nedan, kan det vara tecken på att du har, eller riskerar utveckla, ett spelberoende:

  • Du tänker ständigt på spel (tidigare spelupplevelser, nästa spel eller funderingar på hur du ska skaffa pengar till nästa spel).  
  • För att behålla spänningen krävs att du spelar för allt större summor.
  • Du har misslyckats flera gånger med att begränsa ditt spelande eller sluta att spela.
  • Du blir rastlös eller irriterad när du försöker sluta spela eller spela mindre.
  • Du spelar för att slippa tänka på problem eller för att komma ifrån ångest eller nedstämdhet.
  • Du återvänder till särskilda spel fastän du tidigare har förlorat pengar på dem. Du vill ta revansch för förlusten.
  • Du ljuger för att dölja hur mycket du spelar.   
  • Du har äventyrat eller förlorat någon viktig personlig relation, anställning, utbildning eller karriärmöjlighet på grund av spelandet.
  • Du förlitar dig på att andra kan ordna fram pengar för att lösa en ekonomisk kris som uppstått på grund av spelandet.

Du som vill ha hjälp

Om du vill ha hjälp för dina spelproblem kan du göra en egenanmälan. En egenanmälan kan du göra direkt på en lokal beroendemottagning eller via mottagningens telefon. Här finns kartor med kontaktuppgifter till våra mottagningar. Det går även bra att göra en egenanmälan via inloggning på 1177 Vårdguidens webbplats: 1177.se  

Behandling via nätet för spelproblem

Behandling via nätet kan vara ett bra alternativ för dig som av olika anledningar vill förändra dina spelvanor mer på egen hand. Du jobbar med text och övningar på tider och platser du själv önskar. Behandlingen pågår under 12 veckor. Under dessa veckor har du regelbunden kontakt med en behandlare som ger återkoppling till dig och som kan svara på dina frågor.