Vad är alkoholproblem?

Den viktigaste frågan för oss på Alkohollinjen är hur du som ringer in själv upplever situationen.

En fråga som ibland dyker upp i samtalen till Alkohollinjen är vad som är "normalt" drickande och vad som är alkoholproblem. Problematiskt drickande kan se ut på många olika sätt. Det finns vissa generella rekommendationer från Socialstyrelsen, och test du kan göra för att se hur dina eller din anhöriges alkoholvanor förhåller sig till dessa. Det finns även medicinska diagnoser för beroende som läkare kan ställa.

Den viktigaste frågan för oss på Alkohollinjen är dock hur du som ringer in själv upplever situationen. Vad får alkoholen för konsekvenser för dig och dina anhöriga? Oavsett om alkoholen redan skapat problem eller om du är orolig för framtiden är du välkommen att ringa till oss. Att ringa till oss är att ta situationen på allvar, och att ta ett steg närmare förändring.

Lilla häftet om självhjälp mini

Om självhjälp i "Lilla häftet om självhjälp"

Alkohollinjen, Alkoholhjälpen och Droghjälpens årsrapport 2020 hade temat självhjälp. I denna medföljde Lilla häftet om självhjälp som en bilaga - ett häfte som i ett kortfattat format ger information om självhjälp.

  • Vad innebär självhjälp?
  • Hur fungerar självhjälp på Alkohollinjen, Alkoholhjälpen och Droghjälpen?
  • Vad säger rådgivare på stödlinjerna om självhjälp?
  • Att kartlägga risksituationer och sätta mål för en förändring

Det och mer tas upp i lilla häftet om självhjälp. Du kan beställa hem häftet via beställningsformuläret här på sidan eller läsa det digitalt via nedan länk. 

Beställ häftet om självhjälp

För att kunna posta din beställning behöver vi följande uppgifter från dig: